کتاب درمانی

کتابدرمانی چگونه میتواند به روند درمانی کمک کند؟
در هنگام برخورد با مسائل شخصی مانند اضطراب و افسردگی یا کنار آمدن با غم، گاهی اوقات ممکن است درک آنچه در ذهن و بدن شما اتفاق میافتد دشوار باشد، به خصوص اگر تجربه دیگری برای مقایسه با آن ندارید.
کتابدرمانی قصد دارد این شکاف را با استفاده از ادبیات برای کمک به شما در بهبود زندگی از طریق ارائه اطلاعات، پشتیبانی و راهنمایی در قالب کتاب و داستان برطرف کند.
مفهوم خواندن به عنوان راهی برای کمک به تسهیل روند بهبودی و دستیابی به اهداف درمانی، یک استراتژی مشترک است که در بسیاری از رویکردهای درمانی وجود دارد.
با این حال آنچه این درمان را از سایر نظریههای رواندرمانی مانند شناختی-رفتاری جدا میکند، این واقعیت است که یک درمانگر به طور معمول کتابدرمانی را به عنوان یک رویکرد درمانی مشاهده میکند و بنابراین، آن را به عنوان یک بخش اضافی از روند درمان استفاده میکند.
از آنجا که درمان از طریق کتاب اغلب برای حمایت از سایر اشکال درمانی استفاده میشود، این روش برای هر دو حالت فردی و گروهی و افراد در هر سنی مناسب است. معمولاً یک درمانگر هنگام کار با مراجع به خصوص کودک یا نوجوان از داستان استفاده میکند.
درمانهای گروهی با استفاده از کتاب و داستان
در درمانهای گروهی، کتاب درمانی به شرکتکنندگان این امکان را میدهد تا درباره تفسیرهای خود از ادبیات و چگونگی ارتباط آن با مسائلشان بازخورد دهند. همچنین به بهبود ارتباطات کمک میکند و گفتگوها و ارتباطات عمیقتری را برای شرکت کنندگان ترغیب میکند.
اگر کتاب درمانی به نظر شما شیوه مناسبی است، ممکن است از خود بپرسید که چگونه یک درمانگر در طول یک جلسه مشاوره از این ابزار استفاده میکند.
سام گلادینگ، استاد برنامه کارشناسی ارشد مشاوره و خدمات انسانی دانشگاه ویک فارست که متخصص خلاقیت در مشاوره است، این درمان را به عنوان یک تعامل سه جانبه پویا شامل استفاده از کتاب، مشاور و مراجع توصیف میکند.
“مشاور و مراجع مشکلات یا زمینههای استرس در زندگی مراجع را در نظر میگیرند. سپس مشاور کتاب یا داستانی را برای خواندن مراجع تجویز میکند. ”
گلادینگ به این نکته اشاره میکند که بسیار مهم است که کتاب یا داستان مستقیماً به مشکل مراجع مربوط شود تا او با قهرمان داستان در آن کتاب ارتباط برقرار کند. سپس مشاور و مراجع مجدداً گرد هم میآیند و در مورد نحوه برخورد قهرمان داستان با مشکلات خود و کاربرد راهحل یا راهحلهای کتاب برای وضعیت مراجع صحبت میکنند.
درمانگر خانواده، چاد پرمان میگوید: “به طور معمول، درمانگران از كتابدرمانی استفاده میكنند تا كتابهای خاصی را برای مطالعه به مشتریان اختصاص دهند تا خارج از جلسه مطالعه كنند.” پرمان میگوید، این استراتژی میتواند به تسهیل همدلی، بینش، گفتگو و رشد افراد کمک کند.
اکثر درمانگران آموزشدیده درکتابدرمانی لیستی از کتابها را در اختیار شما قرار میدهند که مربوط به موضوعات مختلف است. همچنین چندین سایت و پایگاه داده آنلاین وجود دارد که عناوین پیشنهادی را بر اساس نگرانی خاص یا مشکلات روانی ارائه می دهند.
از طریق استفاده از کتابهای داستانی و غیرداستانی، شعر، نمایشنامه، داستان کوتاه، یک درمانگر میتواند به شما کمک کند درک عمیقتری از نگرانیهایی که در وهله اول شما را به جلسات مشاوره آوردهاند کسب کنید.
درمان از طریق داستان به شما امکان میدهد از چالش های شخصی که با آن روبرو هستید، بینشی کسب کنید و به شما کمک میکند تا استراتژیهایی برای رسیدگی به بیشترین نگرانیها ایجاد کنید. همچنین می تواند به حل مسئله، درک و خودآگاهی کمک کند.
داستانها چشم انداز فراهم میکنند، یکی از دلایل قانعکنندهتر استفاده از درمان با داستان این است که میتواند به شما کمک کند تا ببینید افراد دیگر مانند شخصیتهای کتاب چگونه به مسائل مشابه پرداخته و میپردازند.
هنگامی که شما با یک شخصیت داستانی یا غیرداستانی، به ویژه در سطح عاطفی خود را شناسایی میکنید میتوانید ببینید که افراد دیگری نیز هستند که در حال گشت و گذار و مقابله با مبارزات شخصی هستند.
مطالعه به طور کلی برای همه افراد مفید است، پرمان می گوید: کتابدرمانی هدفمند میتواند به طور خاص برای مسائل زیر مفید باشد:
- اضطراب
- افسردگی
- سوء مصرف مواد
- اختلالات اشتها
- مسائل مربوط به روابط
- نگرانیهای وجودی مانند انزوا و گوشهگیری